Ga naar de inhoud
Home » Den Haagtempel » Exterieur

Exterieur

Copyright Anita Servaas | Meijer & van Eerden. Gebruikt met toestemming.

Architectuur

De Den Haagtempel behoort tot de reeks ‘kleinere tempels’ die sinds de introductie tijdens de algemene conferentie van de kerk in oktober 1997 is gebouwd.

En ofschoon de indeling of het grondplan van deze tempels, naar het concept van president Gordon B. Hinckley, min of meer identiek is, valt het unieke moderne uiterlijk van de Den Haagtempel ten opzichte van de andere direct op. In plaats van veel uiterlijke ornamenten, oogt de Nederlandse tempel een stuk minimalistischer. 

Materialen

Net als in Bijbelse tijden kenmerkt de tempel zich door de toepassing van hoogwaardige materialen.

President Hinckley verklaarde: “We proberen overal op de wereld dusdanig en op die plaatsen te bouwen dat die huizen van de Heer ook tijdens het duizendjarige rijk nog aan hun doel zullen beantwoorden” (De Ster, juli 1997, p. 4). 

Zo werden de buitengevels van de Den Haagtempel voorzien van duurzaam graniet. Het betreft een wit natuursteen uit Sardinië, Bianca Sardo of Olympia White genaamd, dat ook werd gebruikt voor de tempels van Boston Massachusetts, Preston Engeland, Helsinki Finland en Perth Australië. Dit graniet werd zowel voor de Den Haag- als de Helsinkitempel geleverd door Dekker Natuursteen uit Loosdrecht. 

Bouw

Ten tijde van de bouw van de Den Haagtempel was F. Keith Stepan de managing director van de Temple Construction Department en kerkarchitect Hanno Luschin de projectleider.

Albert T. van Eerden van het gelijknamige architectenbureau Meijer & Van Eerden te Zoetermeer kreeg opdracht om “voor dit heilige gebouw zeer duurzame materialen uit te zoeken, een perfecte detaillering te realiseren en een vlekkeloze uitvoering te verzorgen.” Vanuit Salt Lake City werd Jay Springer als aannemer aangewezen voor de begeleiding van het geheel. 

Peritas Bouwkosten Adviseurs (tegenwoordig kG Bouwkosten advies) uit Waddinxveen maakte daartoe een bouwkostenraming en bepaalde de aanneemsom voor de aannemer. Vervolgens werd HBG Utiliteitsbouw van de Hollandsche Beton Groep nv te Rijswijk als aannemer gecontracteerd. Laatstgenoemde is intussen overgenomen door de Koninklijke BAM Groep nv te Bunnik. 

Alle technische installaties werden tot slot door Van Dorp Installaties uit Zoetermeer bovenin de tempel weggewerkt, boven de houten tussenvloeren.

Bijzondere kenmerken

Voor zover bekend is de Den Haagtempel de enige tempel die zich onder de zeespiegel bevindt.

Voor de versteviging van de fundering zijn betonnen heipalen met een lengte van 20 meter gebruikt. Heipalen zijn ook gebruikt voor de Hongkong China tempel die acht verdiepingen hoog is. 

Bijzonder is ook dat zich onderin de tempel een garage bevindt. Deze garage biedt parkeerruimte voor 48 auto’s. Andere tempels met een ondergrondse autogarage zijn o.a. Tokyo Japan, Hong Kong China, New York Manhattan en Brisbane Australië.

Google Translator »