Ga naar de inhoud
Home » Tempels » Beeld van Moroni

Beeld van Moroni

Sinds de eerste engel Moroni in de vorm van een horizontale windvaan op de Nauvoo tempel verscheen, zijn er verschillende ontwerpers geweest van beelden van Moroni die op de tempels prijken. De ontwerper van de windvaan op de oorspronkelijke Nauvoo tempel is overigens onbekend.

De ontwerpers

Cyrus E. Dallin (1861-1944)

Cyrus E. Dallin (1861-1944) ontwierp het eerste beeld van een engel Moroni op een tempel, namelijk die van de bekende Salt Lake tempel. Het beeld werd uit koper geslagen en bedekt met 22-karaats bladgoud. Het beeld dat 3,8 meter hoog is staat op een stenen bal bovenop de middelste 64 meter hoge toren aan de oostzijde van de tempel.

In de 30’er jaren van de vorige eeuw werd het beeld door Torlief S. Knaphus nagemaakt voor de kapel van de wijk Washington D.C. waarvan decennia later weer twee replica’s gegoten werden door LaVar Wallgren. Deze replica’s worden nu aangetroffen op respectievelijk de Atlanta Georgia tempel en de Idaho Falls Idaho tempel, de enige twee tempels die dus een Moroni beeld hebben dat overeenkomt met die van de Salt Lake tempel.

Ironisch genoeg was Dallin ten tijde dat hij de opdracht van president Wilford Woodruff kreeg om het beeld voor de Salt Lake tempel te ontwerpen geen lid van de Kerk meer en geloofde hij niet in engelen. In eerste instantie sloeg hij het verzoek dan ook af, maar de kerkpresident bleef aandringen. Uiteindelijk was het Dallin’s moeder die hem overreedde om de opdracht aan te nemen toen zij zei: “Telkens als je thuiskeert en je me in je armen neemt noem je mij je ‘engelachtige moeder’.” Schijnbaar bood die opmerking voldoende inspiratie en motivatie om de opdracht uit te voeren.

Millard F. Malin (1891-1974)

De tweede tempel die van een beeld van Moroni werd voorzien was de Los Angeles California tempel. Het beeld werd ontworpen door Millard F. Malin (1891-1974). Aangezien dit de grootste tempel tot dusver was, ontwierp Malin een beeld dat 4,7 meter hoog was en 953 kg woog. Het personage heeft Indiaanse gelaatstrekken, draagt een mantel met een Mayaans ontwerp, houdt een bazuin van 2,4 meter aan zijn lippen en draagt een replica van de gouden platen in zijn linker arm. Het beeld werd in 1953 op de 81 meter hoge toren van de tempel geplaatst.

Malin diende een zending in Nieuw-Zeeland tussen 1909 en 1912. In 1914 begon hij aan de medische school van de University of Utah waar hij menselijke anatomie studeerde. Uiteindelijk ging zijn belangstelling uit naar kunst en studeerde hij in New York City. Hij schreef in zijn autobiografie: “Wat mijn eigen inspanningen voor kunst en wetenschap betreft, zou ik zeggen … als mijn leven en werk enige waarde blijken te hebben dan geef ik de eer aan God.”

Avard T. Fairbanks (1897-1987)

De derde tempel waarop een beeld van de engel Moroni werd geplaatst was de Washington D.C. tempel die in 1974 werd ingewijd. De beeldhouwer was Avard T. Fairbanks (1897-1987) die een sierlijke engel ontwierp met een bazuin aan zijn lippen en eveneens een replica van de gouden platen in zijn linker arm. Het 5,5 meter hoge beeld werd in Italië in brons gegoten en van bladgoud voorzien. Het weegt ca. 2.000 kilo en staat op 88 meter hoogte op de hoogste toren van de tempel. De Seattle Washington tempel, de Jordan River Utah tempel en de México City México tempel hebben elk een 4,6 meter hoog bronzen afgietsel van Fairbanks’ ontwerp.

Andere bekende sculpturen van Fairbanks’ hand bevinden zich in de National Statuary Hall van de United States Capitol alsook in de capitools (zetels van de volksvertegenwoordiging) van de staten Utah en Wyoming. Wellicht is zijn bekendste ontwerp het logo van een ram voor het Amerikaanse automerk Dodge.

Karl A. Quilter (1929-2013)

In 1978 werd Karl A. Quilter (1929-2013) door de kerk gevraagd om een nieuw beeld van de engel Moroni te ontwerpen. Met LaVar Wallgren (1932-heden), een glasvezelspecialist, ontwikkelde hij een manier om glasvezel te gieten waardoor het mogelijk werd lichtere beelden te maken die bovendien minder prijzig waren. Quilter en Wallgren maakten twee originele mallen, één voor een 3 meter en één voor een 2,13 meter hoog beeld. Elke mal kan gebruikt worden voor het gieten van 100 beelden. Deze beelden wegen ongeveer 159 kg en zijn op diverse tempels geplaatst.

Ontwerp van het Moroni beeld op de Den Haagtempel

In 1998 vroeg de Kerk opnieuw aan Karl Quilter om een beeld van de engel Moroni te ontwerpen — deze keer echter voor gebruik op de kleinere tempels.

Het betrof een glasvezelbeeld dat aanvankelijk op aanwijzing van president Hinckley alleen uitgevoerd zou worden in de kleur wit en waarbij Moroni een schriftrol in zijn linker arm draagt. De eerste ‘kleine tempel’, de Monticello Utah tempel, is de enige tempel die tijdelijk zo’n witte engel Moroni heeft gehad. Maar vanwege de slechte zichtbaarheid bij bewolkt weer werd het beeld door een ander beeld vervangen dat bedekt is met bladgoud. Uiteindelijk werd het witte exemplaar alsnog met bladgoud bedekt en prijkt nu op de Columbus Ohio tempel. Bovendien is dit ontwerp met een schriftrol in Moroni’s linker arm te vinden op de Anchorage Alaska tempel, de Bismarck North Dakota tempel, de Kona Hawaii tempel en de Caracas Venezuela tempel. Dit ontwerp was gebaseerd op een 60 centimeter glasvezelbeeld dat Quilter ontwierp als een aandenken voor zijn kleinkinderen die in een bepaald jaar de gehele standaardwerken lazen.

Het huidige ontwerp van de engel Moroni voor de kleinere tempels is 2,08 meter hoog en is vergelijkbaar met de andere ontwerpen van Quilter, maar het is compacter, iets meer gedraaid om actie weer te geven en de linker hand is meer ontspannen. Dit ontwerp wordt dus ook op de tempelspits in Zoetermeer aangetroffen.

Tempels zonder beeld van Moroni

Acht tempels hebben momenteel geen beeld van de engel Moroni: St. George Utah, Logan Utah, Manti Utah, Laie Hawaii, Cardston Alberta, Mesa Arizona, Hamilton Nieuw Zeeland en Oakland California.

De vraag is of dit zo blijft aangezien alle tempels sinds de inwijding van de Atlanta Georgia tempel zijn uitgerust met een beeld en de volgende acht tempels later alsnog zijn voorzien van een beeld: Idaho Falls Idaho, Freiberg Duitsland, Ogden Utah, Provo Utah, Sao Paulo Brazilië, Tokyo Japan, Bern Zwitserland, Parijs Frankrijk en Londen Engeland.

Plaatsing van het beeld in Zoetermeer tegelijk met twee andere tempels

Uniek bij de plaatsing van het beeld van de engel Moroni op de toren van de Nederlandse tempel op 21 september 2001 was dat diezelfde dag ook beelden werden geplaatst op de Nauvoo Illinois tempel en de Boston Massachusetts tempel.

De dag was bovendien historisch aangezien het precies 178 jaar geleden was dat de engel Moroni voor het eerst aan de profeet Joseph Smith verscheen.

Google Translator »