Ga naar de inhoud
Home » Den Haagtempel » Trivia

Trivia

Onder de zeespiegel

Voor zover bekend is de Den Haagtempel wereldwijd de enige tempel die onder de zeespiegel ligt.

De naam Nederland zegt het al, lage landen. Ongeveer 60% van ons land zou regelmatig onder water staan als er geen waterkeringen zouden zijn.

Daarbij ligt 26 procent van Nederland onder zeeniveau en is 29 procent gevoelig voor rivieroverstromingen.

Jaarlijks geeft Nederland ca. 7 miljard euro uit om dijken te controleren, rivieren te verruimen, waterlopen uit te baggeren, de riolering op orde te houden, vuil water te zuiveren, de kust te versterken met extra zand enzovoort.

De Den Haagtempel in Zoetermeer ligt volgens het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) zo’n 3,5 meter onder zeespiegel.

Maar Nederland is internationaal een gidsland in watermanagement en heeft de ambitie om wereldwijd de veiligste delta te zijn en te blijven.

Top 15 kleinste tempels

De Den Haagtempel behoort qua vloeroppervlak tot de 15 kleinste tempels wereldwijd.

Slechts twaalf tempels zijn kleiner: Colonia Juárez Chihuahua Mexico, Yigo Guam, Praia Kaapverdië, Cobán Guatemala, Lima Peru, Tapei Taiwan, Casper Wyoming, Elko Nevada, Helena Montana, Phnom Phen Cambodja, Okinawa Japan en Port-au-Prince Haïti.

Colonia Juárez Chihuahua Mexico Tempel

Plaatsing van het beeld Moroni

De plaatsing van het beeld van de engel Moroni op 21 september 2001 was niet alleen historisch omdat toen het hoogste punt tijdens de bouw van de Den Haagtempel was bereikt.

Op die dag was het ook precies 178 jaar geleden dat de engel Moroni voor het eerst verscheen aan de jonge profeet Joseph Smith in antwoord op zijn gebed.

Bovendien werd op die dag eveneens een beeld van Moroni geplaatst op twee andere tempels, namelijk die van Nauvoo Illinois en Boston Massachusetts. Een unicum.

Uniek uiterlijk

De Den Haagtempel onderscheidt zich wereldwijd van alle andere 42 kleine tempels met een standaardplan van twee verordeningskamers en twee verzegelkamers. 

Geen enkele andere tempel heeft zo’n minimalistisch uiterlijk met strakke verticale en horizontale lijnen. Dit zijn niet alleen bouwkundige weerspiegelingen van een loodlijn en waterpas, maar ook symbolische uitingen met een religieuze betekenis. 

Google Translator »